Pripravujú deviaty ročník súťaže vín MUVINA 2004

08.06.2004 Celý región

Výrobcovia približne 350 druhov vín by mali obsadiť deviaty ročník medzinárodnej súťaže MUVINA 2004, ktorého prvá fáza hodnotenie zaslaných vzoriek sa uskuto...
Výrobcovia približne 350 druhov vín by mali obsadiť deviaty ročník medzinárodnej súťaže MUVINA 2004, ktorého prvá fáza hodnotenie zaslaných vzoriek sa uskutoční v Prešove 17. a 18. júna t. r. Degustátori z desiatich krajín sveta určia víťazov už tradične v piatich kategóriách. Po ceny si potom laureáti prídu v septembri.

MUVINA je po druhýkrát v oficiálnom ročnom kalendári akcií Medzinárodného úradu pre vinič a víno (O. I. V. ), čo ju radí do najvyššej kategórie súťaží. Podľa Dušana Hažíra, riaditeľa Múzea vín v Prešove a samotnej súťaže, znamená to okrem iného pre oceneného výrobcu výrazné posilnenie jeho renomé. \"Výsledky sú zrovnateľné s ktorýmkoľvek konkurzom na svete, \" dodal. Zárukou kvality súťaže je aj osoba predsedu organizačného výboru, chýrneho slovenského enológa Fedora Malíka. Zaradenie do kalendára O. I. V. prinieslo aj zavedenie hodnotenia súťažných vzoriek pri okrúhlom stole, čo na 24 degustátorov a zvlášť predsedov štyroch hodnotiteľských komisií kladie zvýšené nároky.
Súčasťou programu je voľba kráľovny vína. S touto tradíciou začali organizátora MUVINY v roku 2003. Spoločenský charakter podujatia dotvára fakt, že záštitu nad ním naďalej držia generálni konzuli Maďarska, Česka a Ukrajiny.
Tohto roku je súťaž rámcovaná aj 10. výročím založenia organizujúceho múzea vín. Jeho vinotéka v súčasnosti pozostáva z asi 1500 značiek, po tomto ročníku pribudne - podľa Hažírovho odhadu - asi sto nových.
V roku 2003 bolo v súťaži 340 vín z deviatich krajín. Titul šampióna putoval pre dvoch výrobcov do Španielska a po jednom do Rakúska a Maďarska.

(jj)
 

Vyberte región